Printed From:

Mit (t)egyek a túl sok gyomorsav ellen?

7 + 1 tipp savasodás esetére

Ha túl sok a gyomorsavunk, égni kezd a gyomrunk, hányingerünk lehet, és akár bélrendszeri problémák is jelentkezhetnek.

A sav több okból is felhalmozódhat gyomrunkban, a magyarázat lehet például genetikai tényezőkben, helytelen étrendben, túlzott alkoholfogyasztásban is. Azonban mindenképpen szem előtt kell tartanunk a tényt, miszerint a túlzott savtermelés idővel szövődményekhez vezethet, ennek nyomán például gyomorfekély is kialakulhat.

Nem kis veszéllyel kell tehát szembenéznünk, ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogy például mit és hogyan eszünk. Táplálkozásunk ronthat a helyzeten, de ugyanígy javíthat is, szabályozhatjuk gyomorsavszintünket, ha tudjuk, milyen ételeket kerüljünk vagy részesítsünk előnyben.

Táplálkozzon okosan, válasszon tudatosan! De mit is kell tudnunk mindehhez?

  1. tipp

Az étkezések minősége, mennyisége, időbeli elosztása befolyásolhatja gyomorsav-termelésünket. Túlzott zsírfogyasztás, túl fűszeres ételek mind-mind emelik a gyomorsav szintjét, hiszen emésztésük nagyobb időt vesz igénybe a kelleténél. Továbbá, ha két étkezés között túl sok idő telik el, gyomrunk „éhezni kezd” és túl sok sav gyűlhet fel.

  1. tipp

A túlzott alkoholfogyasztás, a magas koffeinbevitel vagy a dohányzás is hozzájárulhat a savtermelés emelkedéséhez. Amennyiben tehetjük, kerüljük ezeket a káros szokásokat, és gyomrunk is meghálálja majd.

  1. tipp

Zöldségek fogyasztásakor kerüljük a sült, tejszínes vagy konzerves verziókat, és ha érzékenynek érezzük gyomrunkat, legalább ideiglenesen hagyjuk el a csípős paprika, hagyma, fokhagyma, savanyú káposzta, paradicsom fogyasztását is.

  1. tipp

Gyümölcsök esetén szintén legyünk óvatosak, hiszen bizonyos gyümölcsök hozzájárulnak a gyomor savasságához, irritációt és gyulladást okozva, míg más gyümölcsök kevésbé savasak és segítenek a gyomorsav semlegesítésében. A savasabb citrusok például igazi kínzást jelentenek a savtúltengéssel küzdő gyomornak. Az alma, a szőlő, az áfonya, a banán, az őszibarack, a körte, a dinnye és a bogyós gyümölcsök általában kevésbé savasak, így jól tolerálhatóak

  1. tipp

Húsok közül a sovány húsokat preferáljuk, hogy így is könnyíthessük emésztésünket. Egyes házi praktikák szerint fűszerek közül a bazsalikom, gyömbér és fahéj savcsökkentő hatással rendelkezik, próbáljuk ki őket óvatosan húsokkal is.

  1. tipp

Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, de tartsuk be a legfontosabb szabályokat: a kakaós-, koffeines-, alkoholos-, cukrozott italok, savas zöldséglevek kerülendőek.

  1. tipp

Kerüljük a sok stresszt. Napjainkban szinte lehetetlen stresszmentesen élni, de tudnunk kell, hogy a túlzott, krónikus stressz folyamatos jelenléte megemeli gyomorsavszintünket is.