Printed From:

Egészséges életmód tippek

Előzzük meg az emésztési gondokat!

Evés után puffadás kínozza? Kevereg a gyomra, netán fájdalmasan feszül? Étkezés után fokozott gázképződést, savas szájízt, gyomorégést észlel? Ezek a panaszok emésztési zavarra utalnak.

Sokaknak lehetnek rendszeresen emésztési problémái, és tulajdonképpen nincs olyan ember, aki egyszer-egyszer, például nehéz ételek fogyasztása után ne küzdene hasonló tünetekkel.

Mi boríthatja fel gyomrunk, beleink természetes, harmonikus működését? Például az, ha túl gyorsan, túl sokat eszünk, vagyis megterheljük a gyomrunkat. Nem jó az sem, ha rendszertelenül étkezünk, egész nap koplalunk, este pedig habzsolunk. Az sem mindegy, mit eszünk. A zsíros, fűszeres („magyaros”) konyha nem éppen emésztésbarát. Ahogyan a túlzásba vitt alkoholfogyasztás és a dohányzás sem. A kellemetlen hasi tüneteket pedig fokozhatja a fáradtság, és a stressz – az emésztési panaszok hátterében sokszor lelki okok állnak!

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a gondokat?

 • Étkezzünk gyakrabban, lassabban, nyugodt körülmények közt, kis adagokat. A gyorséttermek kerülendők!
 • Kerüljük a túl zsíros, vagy magas savtartalmú ételeket, mérsékeljük a kávé- és feketetea-fogyasztást, mellőzzük az alkoholt, a cigarettát. Kerüljük a szénsavas üdítőket, a gyümölcsleveket hígítva igyuk.
 • Ne együnk a lefekvés előtti három órában, különösen a nehezen emészthető, zsíros, rostos, puffasztó, fűszeres ételek tiltólistások.
 • A sport jótékony hatása nem kérdéses, de étkezést követő két órában ne eddzünk!
 • A kiegyensúlyozott étrend segít megelőzni az emésztési problémákat, és a meglévő panaszokat is enyhítheti. Érdemes kitapasztalni, mely ételek vannak jó hatással az emésztésünkre, és melyeket tanácsos elkerülni.
 • Gyümölcsöt, puffasztó zöldséget ne fogyasszunk közvetlen étkezés után, csak 1-2 órával később.
 • Emésztési zavarok esetén kerülendő: a szója, a cukor (fehér és barna is), a csípős fűszerek (chili, curry, bors, mustár, vöröshagyma, fokhagyma), az ecet, a torma, a paradicsom, a káposztafélék, a hüvelyesek (száraz bab, lencse), a savanyú déli gyümölcsök (narancs, citrom, mandarin), a tej.
 • Ajánlott viszont a burgonya, a kukoricaliszt, a hajdina, a durumbúza, a köles, a hal, a sovány baromfihús, a savanyított tejtermékek (érdemes tesztelni, hogyan reagál rájuk a szervezet!), a brokkoli, a sárgarépa, a cékla, a spárga, a zöldbab, az alma, a banán, a körte, a mangó, a papaya.
 • Az emésztési problémák bizonyos alternatív kezelési módjai divatossá váltak napjainkban, ám közöttük vannak az egészségre kifejezetten veszélyes terápiák is. Mindig kérje ki orvosa véleményét, mielőtt kipróbál valamilyen alternatív módszert.
 • Ha lelki okok állnak az emésztési problémák hátterében, akkor segíthetnek a különféle stresszkezelési módszerek, mint a jóga vagy a meditáció.
 • Ha a panaszok gyakoriak, és a táplálkozási szokások megváltoztatására sem javulnak, akkor orvoshoz kell menni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha véres a széklet, vagy erős hasi fájdalom, hányás, esetleg tartós étvágytalanság lép fel. A vizsgálatok (ultrahang, vérteszt, tükrözés stb.) hivatottak megállapítani, hogy az emésztési gondok mögött nincs-e komolyabb egészségügyi probléma.

MAT-HU-2000209 (2020.07.29.)

Utolsó módosítás: 2020.08.04.