Desszertek
Húsvéti muffin
Hozzávalók 12 db
- 50 dkg túró
- 2dl kefir
- 2 db tojás
- 10 ek liszt
- 10dkg darált sonka
- 15dkg margarin
- 1cs.sütőpor
- 1db főtt tojás
- 1db főtt tojás
- só
Elkészítés
A túrót és a kefirt
összekeverjük a darált
sonkával, hozzáadjuk a margarint,
tojást, lisztet, sót és a
sütőport.
Belekanalazzuk a muffinformákba,
tetejére a keményre főzött
tojásból 1-2 kis kockát
illesztünk.
Kicsit tovább kell sütni, mint a
hagyományos muffint, 200 fokon, kb 35
percig.
Húsvéti kalács almával, málnahabbal
Hozzávalók 8 adag
- 40dkg liszt,
- 3dkg élesztő
- 10dkg margarin
- 2 ek méz
- 1 citrom leve és reszelt héja.
A kalácshoz:
Felfuttatjuk az élesztőt, és lágy tésztát gyúrunk. 3 részre osztjuk, fonatot készítünk, és 40 percig kelesztjük. 160 fokon sütjük, mielőtt kivesszük, még forrón, mézzel átkenjük.
- 30 dkg alma
- 5dkg cukor
- fahéj
A kompóthoz:
Az almát megtisztítjuk, vékony cikkekre vágjuk, cukron karamellizáljuk, kevés vízzel felöntjük, fahéjjal ízesítve megpároljuk.
- 2dl-nyi light tejszínhab
- 10dkg málna
A málnahabhoz:
A málnát villával
áttörjük, a tejszínnel
óvatosan összekeverjük
A habot a kalács szelet mellé
tálaljuk, a kompóttal
Gyümölcsös rizsfelfújt
Hozzávalók 6 adag
- 45 dkg rizs
- 5 dl tej
- 12 dkg vaj
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 teáskanál narancslekvár
- 50 dkg őszibarack (vagy befőtt)
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 kávéskanál só
Málnaöntettel, málnalekvárral- vagy szörppel, de más, nem túl édes öntettel is finom.
Elkészítés
A rizst a tejjel és kevés
vízzel, és egy csipet sóval
főni tesszük,
Közben egy tepsit vagy jénait
kivajazunk
A tojásokat kettéválasztjuk.
A sárgákat cukorral,
vaníliás cukorral, olvasztott, de
nem forró vajjal, és a citrom
reszelt héjával simára
keverjük.
A fehérjéket kemény
habbá verjük, majd
apránként hozzáadagoljuk a
masszához
Az apró kockára vágott
őszibarackot a már kihűlt rizshez
keverjük, ekkor jöhet a tojásos
hab.
Az így kapott keveréket tepsibe
öntjük, és
teáskanállal narancslekvár
kupacokat teszünk elszórva a
tetejére (ezek belesüppednek), majd
előmelegített sütőben 190 fokon 30
perc alatt készre sütjük.
Málnaöntettel vagy
málnaszörppel kínáljuk.
Túrógombóc málnaöntettel
Hozzávalók 24 darabhoz (6 adag)
- 50 dkg túró
- 2 tojás
- 2 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- só
- 5 dkg vegyes morzsa
- 1 kk olaj
- 50dkg málna (püré)
- 1 evőkanál cukor
- 2dl natúr joghurt
Az öntethez:
Elkészítés
A túrót villával
összetörjük és
megsózzuk
Ráütünk 2 egész
tojást és hozzákeverünk
2 púpozott evőkanál teljes
kiőrlésű lisztet. Összedolgozzuk,
vizes kézzel gombócokat
formázunk, és forró
vízben 5-10 perc alatt megfőzzük.
Miközben főnek a gombócok,
megpirítjuk a morzsát, és
amikor barnára pirult,
hozzákeverünk egy
kávéskanál olajat. Erre
szedjük ki a megfőtt
túrógombócokat.
Mag nélküli
málnapürét
készítünk, egy evőkanál
cukorral összemelegítjük, hogy ne
legyen annyira savanykás. Felforralni nem
kell. Ezzel és pár kanál
natúr joghurttal meglocsoljuk a
túrógombócokat.
Almás-áfonyás morzsasüti
Hozzávalók 4 adag
- 50 dkg alma
- 20 dkg áfonya
- 1 dkg zabpehely
- 2 dkg zabliszt vagy más teljes kiőrlésű liszt
- 3 dkg cukor
- 5 dkg margarin
Elkészítés
A felkockázott, megmosott almát
és az áfonyát
elrendezzük 4 hőálló kis
tálkába.
Előmelegítjük a sütőt
alsó-felső üzemmódban 190
fokra.
A lisztet, zabpelyhet, cukrot elmorzsoljuk a
vajjal.
Egyenlően elosztjuk a gyümölcsökkel
megtöltött edénykék
tetején, majd 20 perc alatt készre
sütjük.
Bátran kísérletezzünk
más gyümölcsök
vegyítésével is!
Banános muffin
Hozzávalók 12 adag
- 10 dkg margarin
- 10 dkg barna cukor
- 20 dkg tönköly fehér liszt
- 3 tojás
- 3 banán
- 1 tk sütőpor
- 1 cs.vanília
Elkészítés
A vajat a cukorral kikeverjük, majd
hozzáadjuk a megtisztított,
feldarabolt banánokat, aztán a
tojást, a vaníliát,
végül a sütőporral elkevert
lisztet.
Muffin formákba elosztjuk (12), és
180 fokra előmelegített sütőben 25-30
perc alatt megsütjük.
MAT-HU-2000208 (2020.07.29.)
Utolsó módosítás: 2020.08.04.Receptek