Printed From:

Desszertek

Húsvéti muffin

Hozzávalók 12 db
  • 50 dkg túró
  • 2dl kefir
  • 2 db tojás
  • 10 ek liszt
  • 10dkg darált sonka
  • 15dkg margarin
  • 1cs.sütőpor
  • 1db főtt tojás
  • 1db főtt tojás
Elkészítés

A túrót és a kefirt összekeverjük a darált sonkával, hozzáadjuk a margarint, tojást, lisztet, sót és a sütőport.
Belekanalazzuk a muffinformákba, tetejére a keményre főzött tojásból 1-2 kis kockát illesztünk.
Kicsit tovább kell sütni, mint a hagyományos muffint, 200 fokon, kb 35 percig.

 

Húsvéti kalács almával, málnahabbal

Hozzávalók 8 adag

    A kalácshoz:

  • 40dkg liszt,
  • 3dkg élesztő
  • 10dkg margarin
  • 2 ek méz
  • 1 citrom leve és reszelt héja.

Felfuttatjuk az élesztőt, és lágy tésztát gyúrunk. 3 részre osztjuk, fonatot készítünk, és 40 percig kelesztjük. 160 fokon sütjük, mielőtt kivesszük, még forrón, mézzel átkenjük.

    A kompóthoz:

  • 30 dkg alma
  • 5dkg cukor
  • fahéj

Az almát megtisztítjuk, vékony cikkekre vágjuk, cukron karamellizáljuk, kevés vízzel felöntjük, fahéjjal ízesítve megpároljuk.

    A málnahabhoz:

  • 2dl-nyi light tejszínhab
  • 10dkg málna

A málnát villával áttörjük, a tejszínnel óvatosan összekeverjük
A habot a kalács szelet mellé tálaljuk, a kompóttal

 

Gyümölcsös rizsfelfújt

Hozzávalók 6 adag
  • 45 dkg rizs
  • 5 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 teáskanál narancslekvár
  • 50 dkg őszibarack (vagy befőtt)
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 kávéskanál só

Málnaöntettel, málnalekvárral- vagy szörppel, de más, nem túl édes öntettel is finom.

Elkészítés

A rizst a tejjel és kevés vízzel, és egy csipet sóval főni tesszük,
Közben egy tepsit vagy jénait kivajazunk
A tojásokat kettéválasztjuk.
A sárgákat cukorral, vaníliás cukorral, olvasztott, de nem forró vajjal, és a citrom reszelt héjával simára keverjük.
A fehérjéket kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadagoljuk a masszához
Az apró kockára vágott őszibarackot a már kihűlt rizshez keverjük, ekkor jöhet a tojásos hab.
Az így kapott keveréket tepsibe öntjük, és teáskanállal narancslekvár kupacokat teszünk elszórva a tetejére (ezek belesüppednek), majd előmelegített sütőben 190 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Málnaöntettel vagy málnaszörppel kínáljuk.

 

Túrógombóc málnaöntettel

Hozzávalók 24 darabhoz (6 adag)
  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 2 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg vegyes morzsa
  • 1 kk olaj
  • Az öntethez:

  • 50dkg málna (püré)
  • 1 evőkanál cukor
  • 2dl natúr joghurt
Elkészítés

A túrót villával összetörjük és megsózzuk
Ráütünk 2 egész tojást és hozzákeverünk 2 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű lisztet. Összedolgozzuk, vizes kézzel gombócokat formázunk, és forró vízben 5-10 perc alatt megfőzzük. Miközben főnek a gombócok, megpirítjuk a morzsát, és amikor barnára pirult, hozzákeverünk egy kávéskanál olajat. Erre szedjük ki a megfőtt túrógombócokat.
Mag nélküli málnapürét készítünk, egy evőkanál cukorral összemelegítjük, hogy ne legyen annyira savanykás. Felforralni nem kell. Ezzel és pár kanál natúr joghurttal meglocsoljuk a túrógombócokat.

 

Almás-áfonyás morzsasüti

Hozzávalók 4 adag
  • 50 dkg alma
  • 20 dkg áfonya
  • 1 dkg zabpehely
  • 2 dkg zabliszt vagy más teljes kiőrlésű liszt
  • 3 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
Elkészítés

A felkockázott, megmosott almát és az áfonyát elrendezzük 4 hőálló kis tálkába.
Előmelegítjük a sütőt alsó-felső üzemmódban 190 fokra.
A lisztet, zabpelyhet, cukrot elmorzsoljuk a vajjal.
Egyenlően elosztjuk a gyümölcsökkel megtöltött edénykék tetején, majd 20 perc alatt készre sütjük.
Bátran kísérletezzünk más gyümölcsök vegyítésével is!

 

Banános muffin

Hozzávalók 12 adag
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg barna cukor
  • 20 dkg tönköly fehér liszt
  • 3 tojás
  • 3 banán
  • 1 tk sütőpor
  • 1 cs.vanília
Elkészítés

A vajat a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt banánokat, aztán a tojást, a vaníliát, végül a sütőporral elkevert lisztet.
Muffin formákba elosztjuk (12), és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

 

MAT-HU-2000208 (2020.07.29.)

Utolsó módosítás: 2020.08.04.