Főételek
Füstölt pulykacomb tormamártással
Hozzávalók 4 adag
- 60 dkg kicsontozott, főtt, füstölt pulyka felsőcomb
- 5 dkg margarin
- 2 evőkanál liszt
- 4 dl tej
- 1 dl 10%-os főzőtejszín
- 3 evőkanál csemege ecetes torma
- 1 csapott kiskanál só
- 1 evőkanál kristálycukor
- fél citrom leve
Elkészítés
A margarint fölolvasztjuk és a
lisztet vigyázva, nehogy megpiruljon, 1
perc alatt megfuttatjuk benne. A tejet és
a tejszínt ráöntjük,
folyamatosan kevergetve 2-3 percig forraljuk,
míg besűrűsödik.
Ezután a tormát belekeverjük,
és a sóval, a cukorral és a
citrom levével kellemesen pikánsra
ízesítjük.
A húst rostjaira merőlegesen
fölszeleteljük,
megmelegítjük, a meleg
tormamártással leöntve
tálaljuk.
Mézes bárány aszalt szilvával
Hozzávalók 6 adag
- 70dkg csontozott báránycomb
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 32 ek. olivaolaj
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 15dkg magozott aszalt szilva
- 2 ek.méz
- 1 kis csomó apróra vágott petrezselyem
Elkészítés
A hagymát apróra vágva a
felhevített olajon megfuttatjuk, majd
rátesszük a kockára
vágott húst.
Fehéredésig pirítjuk,
sózzuk, a gyömbérrel
fűszerezzük, és 1 dl vizet
öntünk alá. Lefedve
pároljuk, ha kell, pótoljuk a
vizet. Amikor a hús félig puha
(30-40 perc), beletesszük a
fokhagymát, és lefedve,
kevés víz
aláöntésével
puhulásig pároljuk.
Amikor kellően puha a hús,
hozzáadjuk a kettévágott
aszalt szilvákat, a mézet, ha
szükséges, még kevés
sóval, őrölt fehér borssal
ízesítjük, és 5-8 perc
alatt összefőzzük.
Tálalás előtt beleszórjuk a
petrezselymet is. A húst rizzsel
kínáljuk.
Mozzarellás polenta
Hozzávalók 8 adag
- 30 dkg kukoricadara
- 6dl víz
- 1 ek. margarin
- só, fehérbors,szerecsendió
- 2 db tojás
- 3dl joghurt
- 15 dkg mozzarella
- citrom reszelt héja és leve
Elkészítés
Forraljuk fel a vizet, adjunk hozzá
sót (ne sajnáljuk), a
kukoricadarát öntsük bele.
Reszeljünk bele egy kis
szerecsendiót , és egy
evőkanál margarint is keverjünk a
masszába. Jól megkevergetjük,
és pár perc múlva
félre is húzzuk a tűzhelyről.
Letakarjuk, amíg kikeverjük a
tojásokat a joghurttal.
Üssük a két tojást egy
tálba, sózzuk, borsozzuk,
ezután hozzádunk a
joghurtból 2dl-t. Keverjük
össze, majd dolgozzuk össze a
kukoricadarás masszával.
Kenjünk ki egy tepsit margarinnal,
egyengessük el benne a masszát.
Előmelegített sütőben
süssük elő a polentát 25 percen
keresztül, kb. 180 °C-on.
Amíg sül, addig egy tálba
tegyük bele a krémes
állagú mozzarellát,
sózzuk egy picit, és keverjük
hozzá a maradék 1dl joghurtot. Az
elősütött polentán kenjük
szét a krémes állagú
mozzarellánkat, és tegyük
vissza a sütőbe a tepsit, amíg
megpirul a sajt. Hidegen és melegen is
tálalhatjuk!
Rakott sonkás tészta
Hozzávalók 6 adag
- 30 dkg makaróni vagy pennetészta
- 10dkg reszelt sajt
- 25 dkg főtt sonka
- 2 gerezd fokhagyma
- bazsalikomlevél, só, őrölt bors
- 2dl tejföl
- 1db tojás
- 1 ek liszt
- 1 ek zsemlemorzsa
- 2dkg margarin
Elkészítés
A tésztát sós,
forró vízben
félkeményre főzzük.
A sonkát lereszeljük,
ledaráljuk, esetleg kockázzuk.
Fokhagymapréssel rányomjuk a
fokhagymát, hozzáadjuk a friss
vagy szárított bazsalikomot,
sózzuk, borsozzuk.
A tejfölt elkeverjük a felvert
tojással, liszttel és 3/4
részét
hozzáöntjük a sonka
keverékéhez.
A tésztával is
összekeverjük az egészet, majd
a margarinnal kikent, kevés
zsemlemorzsával megszórt
sütőtálba öntjük.
A tetejére ráöntjük a
meghagyott tejfölös
mártást és sajtot
reszelünk rá.
Előmelegített sütőben szép
pirosra sütjük.
Csirkecombok római tálban
Hozzávalók
- 5 dkg trappista sajt
- 4 csirkecomb
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál olaj
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- bors
- só
Elkészítés
A csirkecombokat megsózzuk, és a
római tálba tesszük,
egymás mellé. A lisztet
összekeverjük a
pirospaprikával, sóval, borssal
ízlés szerint, majd
rászórjuk a húsra.
A vöröshagymát vékony
karikára vágva, rárakjuk a
combokra, majd a reszelt sajtot is. Az olajt
és a tejfölt
összekeverjük, beletesszük a
zúzott fokhagymát, és
ráöntjük a húsra. Hideg
sütőben kezdve, addig sütjük,
amíg a hús megpuhul. Ekkor
levesszük a tál tetejét,
és még néhány percig
hagyjuk, míg aranybarna nem lesz.
Göngyölt pulyka nyárson
Hozzávalók 4 adag
- 1kg pulykamellfilé
- 4 szelet füstölt sonka
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 maréknyi friss bazsalikom
- só
- bors
- 1 ek olaj
Elkészítés
A pulykamelleket húsverővel egyenletesen
vékonyra lapítjuk.
A fokhagymát a
paradicsompürével
összekeverjük, és a
húsdarabokra kenjük.
A tenyérnyi húsokra egy-egy
sonkaszeletet borítunk, bazsalikommal,
sóval és borssal
megszórjuk.
A filéket
összegöngyöljük, és
vastag karikákra vágjuk.
A tekercseket 4 nyársra felhúzzuk,
ügyeljünk arra, nehogy
szétnyíljanak.
A nyársakat vékonyan olajjal
megkenjük és az előmelegített
grillben vagy a sütőben 10-15 percig
sütjük, közben egyszer
megfordítjuk.
Azonnal, salátával fogyasztjuk.
Sütőzacskóban sült pisztráng
Hozzávalók 2 adag
- 40 dkg pisztráng
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek olívaolaj
- 1 kk fűszerpaprika
- 0.5 tk rozmaring
- 1 kk fekete bors
- 1 kk majoranna
Elkészítés
A halakat a megtisztítás
után besózzuk.
3 gerezd fokhagymát
összeaprítunk, hozzáadunk 2-3
evőkanál olívaolajat, majd a
petrezselymet és az összes fűszert
(pirospaprika, rozmaring, feketebors,
majoranna). Jól összedolgozzuk
ezeket.
A halakat egyesével
sütőzacskóba tesszük, és
az elkészített páccal
bekenjünk őket. A hasukba utólag
még egy-egy gerezd fokhagymát
helyezünkA sütőzacskó
száját jól
megkötjük, a zacskót
megszúrkáljuk, és
már mehet is a hal az
előmelegített sütőbe.
A hal kb. 25-30 percig sülhet 180°C
–on , majd a zacskót
fölvágjuk, és még 10
percig sütjük a sütőben. A hal
akkor a legjobb, ha a bőre hólyagosra
sül, de hamarabb is kivehetjük.
Roston lazac padlizsánnal, kakukkfüves majonézzel
Hozzávalók 2 adag
- 2 szelet lazacfilé
- 1 közepes padlizsán
- 1 szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ág friss kakukkfű
- 2 evőkanál olaj
- 2-3 csipet nagyszemű tengeri só
- frissen őrölt bors
- 4 ek.Light majonéz
- 2 evőkanál kakukkfüves tokaji fehérborecet
- 4 ág friss kakukkfű levele
A kakukkfüves majonézhez:
Elkészítés
A majonézhez hozzáadjuk a
lecsipkedett kakukkfűleveleket
A lazacfilét szárazra
töröljük, megszórjuk
nagyszemű tengeri sóval, frissen
őrölt borssal. A padlizsánt
szeletekre, a póréhagymát
pedig vastagabb karikákra vágjuk
és megszórjuk kevés
sóval, borssal.
Grillserpenyőben 2 evőkanál olajat
hevítünk, beledobunk 2-3 ág
kakukkfüvet. A 2 gerezd fokhagymát
kés lapjával egy-egy erőteljes
ütéssel összenyomjuk, ezt is a
serpenyőbe tesszük, hogy az olajba
keveredjen az aromájuk. Beletesszük
a lazacszeleteket, valamint a padlizsánt
és a póréhagymaszeleteket,
és mindet megsütjük. Mielőtt a
fokhagyma és a kakukkfű megégne,
vegyük ki őket a serpenyőből.
Tálaljuk a lazacot a grillezett
padlizsánnal és
póréhagymával,
öntsünk mellé a
mártásból.
Cukkinis karaj
Hozzávalók 6 adag
- 1 kg csontos karaj
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg gomba
- 1 nagyobb cukkini
- 1 nagy pohár tejföl 12%
- 1 ek olaj
- só
- bors
- ételízesítő
Elkészítés
A hússzeleteket sózzuk,
borsozzuk. Tepsi aljába kevés
olajat öntünk, belefektetjük a
hússzeleteket. Mindegyikre egy teljes
karika vöröshagymát
szelünk, felkarikázott
gombával és cukkinivel betakarjuk,
ételízesítővel
megszórjuk a zöldségeket,
végül ráöntjük a
tejfölt. Kb. 1 dl vizet öntünk
alá. Előmelegített sütőben,
kb. 200 fokon sütjük egy
órát fólia vagy fedő alatt,
a végén megpirítjuk a
tetejét.
Aki szereti, az utolsó 10 percre
megszórhatja aprított
mozzarellával.
Aszalt szilvával és gesztenyével töltött pulykamell
Hozzávalók
- 15 dkg magozott aszalt szilva,
- 12,5 dkg gesztenyepüré (fél csomag)
- 0,5 kg pulykamell filé,
- só ,kevés olívaolaj, kevés víz
Elkészítés
A pulykamellet szeletekre vágjuk,
enyhén kiklopfoljuk,
Szórunk rá kevés
sót. A félbevágott aszalt
szilvákat sorban a közepükre
helyezzük, kisujjnyi vastag szeletet
vágva a gesztenyepüréből, a
szilvához simítjuk.
Feltekerjük a pulykamellet, majd
alufóliába tekerjük,
így nem kell tűzni, kötözni,
egyben tartja az alufólia.
Az így keletkezett négy
rudacskát betesszük a tepsibe,
kevés vizet téve alájuk,
előmelegített sütőben 45 percig
sütjük. Ezután kibontjuk,
olívaolajat öntünk a
tetejükre és visszatesszük
néhány percre pirulni a
sütőbe. Szeletelve tálaljuk.
Sütőzacskóban sült rozmaringos hekk
Hozzávalók 4 adag
- 4 nagyobb hekkfilé
- 1 kávéskanál szárított citromfű
- 1 kávéskanál szárított rozmaring
- 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld
- só
Elkészítés
A hekkfiléket sózzuk és
megszórjuk a citromfűvel, a rozmaringgal
és a petrezselyemzölddel. A
filéket sütőzacskóba
tesszük, és előmelegített
sütőben addig sütjük, amíg
teljesen eltűnik a lé a halszeletek
alól.
Krumplipürével és alma- vagy
barackkompóttal is tálalhatjuk.
Édesburgonyahab bébispenóttal
Hozzávalók 4 adag
- 80 dkg édesburgonya
- 10 dkg light margarin
- 3 db tojássárgája
- só
- szerecsendió
Elkészítés
A kockára vágott burgonyát
sós vízben megfőzzük,
leszűrjük, és még melegen
áttörjük.
Hozzákeverjük a margarint, a
tojássárgáját,
sót, ízlés szerinti reszelt
szerecsendiót, és jó
habosra kikeverjük, mintha
burgonyapürét
készítenénk.
Kimargarinozott tepsibe
nyomózsákkal kis korongokat
nyomunk a masszából, sütőben
arany barnára sütjük.
25 dkg bébispenótot 1 kk olajon
megfuttatunk, 1 gerezd fokhagymával
ízesítjük.
A burgonyahab mellé tesszük,
tálaljuk.
Sárga rizs citrommal (kurkumás rizs)
Hozzávalók 4 adag
- 30 dkg rizs
- 2 ek olaj
- 1 tk himalája só
- kevés frissen őrölt bors
- 1 tk koriandermag (őrölve)
- 1 kk kurkuma
- 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés
A rizst az olajon elkezdjük
pirítani, közben hozzáadjuk a
fűszereket.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a
kurkumát, koriandert,
ráreszeljük a citrom
héját, rácsavarjuk a
levét, és felöntjük
annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje a
rizst (ez általában
beválik, ideális mennyiség
a tökéletes rizshez).
Mire a víz elfő, a rizs
elkészül.
MAT-HU-2000208 (2020.07.29.)
Utolsó módosítás: 2020.08.04.Receptek