Levesek
Rozmaringos hagymaleves
Hozzávalók 4 adag
- 15dkg póréhagyma
- 1db vöröshagyma
- 1db zsemléből kockák
- 10dkg füstölt sajt
- 1kk napraforgóolaj
- 1kk őrölt rozmaring, só
- kb 1 liter víz
Elkészítés
A póréhagymát
karikára vágva, sós
vízben megfőzzük.
A vöröshagymát apróra
vágva 1 kk étolajon
megdinszteljük, hozzáadjuk a
megpuhult póréhagymához.
Pépesítjük botmixerrel, majd
felhígítva, őrölt
rozmaringgal ízesítve
felforraljuk.
A pirított zsemlekockával, reszelt
sajttal tálaljuk,friss rozmaring
ággal díszítve.
Sonkagombóc leves pikánsan
Hozzávalók 8 adag
- 25 dkg füstölt sonka
- 3 db répa csíkokra vágva
- 3 ek olívaolaj
- 6 db kisebb csemege uborka,csíkokra vágva
- 2 db babérlevél
- 2 db zsemle
- 2 db tojás
- 2 ek liszt
- 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
- 2 dl 12 %-os tejföl
- 1 kiskanál majoránna
- fél citrom leve, ízlés szerint bor
Elkészítés
A füstölt sonkát vízben
megfőzzük.
Az olajon a répát megfuttatjuk,
majd rámerünk 1 dl-t a
főzőléből és 5 percig lefedve
pároljuk.
Ezután hozzáadjuk az
uborkát és felöntjük a
maradék füstölt-lével,
ha kevés lehet pótolni
vízzel.(a folyadék
mennyiségének kb 2l-nek kell
lennie)
Főzés közben ledaráljuk a
sonkát, összedolgozzuk a két
beáztatott zsemlével, majd
hozzáadjuk a tojásokat,
petrezselymet, kiskanál borsot, ha
lágy lenne, akkor adhatunk hozzá
még zsemlemorzsát.
Amikor felforrt a levesünk, közepes
hőfokon és belerakosgatjuk a
gombócokat. Ha az összes
gombóc feljött a leves
tetejére, akkor tejfölös liszt
keverékével behabarjuk.
A citromlé
hozzáadásával még
pikánsabbá tehetjük.
Majorannás burgonyaleves
Hozzávalók 4 adag
- 1 kg burgonya
- 1,5 l alaplé (húsleves, kockából is jó)
- 1 ek majoranna
- 1 kis fej vöröshagyma
- 150 g tejföl 12%
- 2 ek napraforgó olaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kk fűszerpaprika
- só ízlés szerint
Elkészítés
Az olajjal és a liszttel világos
rántást
készítünk.
Hozzáadjuk a majorannát és
egy kis fej vöröshagymát
reszelve, vagy apróra vágva.
Kicsit átforgatjuk, aztán
beletesszük a pirospaprikát,
és kevergetve, nehogy csomós
maradjon, felengedjük a húslevessel.
Beletesszük a kockára vágott
burgonyát, sózzuk, ha kell,
és puhára főzzük.
Amikor a burgonya már készre főtt,
a tejfölt kevés levessel
csomómentesre keverjük, s ezt a
többi leveshez adjuk, de ezzel már
csak épphogy felforraljuk.
Joghurtos gyümölcsleves
Hozzávalók 4 adag
- 350 g meggy
- 150 g joghurt (meggyes, málnás vagy erdei gyümölcsös)
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 ek cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 4 db szegfűszeg
- 1 fél citromból nyert citromlé
- 1 l víz
Elkészítés
A meggyet levével és 1 l
vízzel együtt feltesszük főni,
cukrozzuk, és hozzáadjuk a
fűszereket. Forrás után csak
pár percig főzzük.
A joghurtot a liszttel elkeverjük, a
forró léből keveset
hozzámerünk, elkeverjük, ezt
még kétszer egymás
után ismételjük, majd a
leveshez öntjük.
A citromlevet akkor tegyük hozzá, ha
lehűlt a leves, így megmarad a
vitamintartalma.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók 6 adag
- 1 kg sütőtök
- 2 db sárgarépa
- 2 dl zsírszegény (10%) főzőtejszín
- 5 dl zöldség alaplé (vagy 1 db zöldségleveskocka vízzel)
- 1 db póréhagyma
- 2 ek méz
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- 1 csipet fehérbors
- gyömbér ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés
A zsiradékon megdinszteljük a
karikára vágott
póréhagyma alsó,
fehér részét. Erre
rádobjuk a felkockázott és
meghámozott répát és
sütőtököt, megforgatjuk.
Rácsurgatjuk a mézet,
megszórjuk az őrölt
gyömbérrel, majd kevergetve
pirítjuk még így
egy-két percig.
Felöntjük az alaplével,
sózzuk, borsozzuk. 10 perc főzés
után beleöntjük a
tejszínt, reszelünk bele
szerecsendiót. Az ideális
sűrűség elérése
érdekében a legjobb, ha ebben a
fázisban pont ellepi a lé a
zöldséget.
Még egyszer felforraljuk a levest,
és ha minden teljesen
puhává főtt, levesszük a
tűzről, és botmixerrel
pépesítjük.
Ízlés szerint utólag
még sózhatjuk, borsozhatjuk.
Tálalhatunk mellé sajtos
pirítóst, reszelt sajtot,
oregánós olívaolajas
kenyér kockát de
önmagában is finom és
laktató.
Borleves habgombóccal
Hozzávalók 4 adag
- 4 db tojássárgája
- 2 dl zsírszegény tejszín
- 4 dl félédes fehérbor
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 0.5 citromból nyert reszelt citromhéj
- 5 csepp citromlé
- 4 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 2 ek cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 dl fehérbor
- 2 ek cukor (főzővízhez)
- 9 dl víz
Leves:
Habgombóc:
Elkészítés
A tojásfehérjét verjük
kemény habbá 1 csipet sóval
és a cukorral, majd fűszerezzük a
fahéjjal.
Forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a bort
és a cukrot. Amint elolvadt a cukor,
adagoljunk a cukros-boros vízbe
habgombócokat, és főzzük 2
percig. A megfőtt galuskákat szedjük
ki egy edénybe.
Keverjük habosra a tojások
sárgáját a
tejszínnel, majd tegyük
félre. Forraljunk fel 2 dl vizet a
borral, a cukrokkal és a csipet
sóval. Töltsük át egy
habüstbe (vagy egy kerek aljú
fém salátás tálba),
majd állítsuk forró
vízgőz fölé. Keverjük
hozzá a
tojássárgájával
elkevert tejszínt. Reszeljük bele a
citrom héját, majd habverővel
kevergetve sűrítsük be.
Végül ízlés szerint
ízesíthetjük még
pár csepp citromlével. Kis
lángon tálalásig tartsuk
melegen.
MAT-HU-2000208 (2020.07.29.)
Utolsó módosítás: 2020.08.04.
Receptek