Printed From:

Levesek

Rozmaringos hagymaleves

Hozzávalók 4 adag
  • 15dkg póréhagyma
  • 1db vöröshagyma
  • 1db zsemléből kockák
  • 10dkg füstölt sajt
  • 1kk napraforgóolaj
  • 1kk őrölt rozmaring, só
  • kb 1 liter víz
Elkészítés

A póréhagymát karikára vágva, sós vízben megfőzzük.
A vöröshagymát apróra vágva 1 kk étolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megpuhult póréhagymához.
Pépesítjük botmixerrel, majd felhígítva, őrölt rozmaringgal ízesítve felforraljuk.
A pirított zsemlekockával, reszelt sajttal tálaljuk,friss rozmaring ággal díszítve.

 

Sonkagombóc leves pikánsan

Hozzávalók 8 adag
  • 25 dkg füstölt sonka
  • 3 db répa csíkokra vágva
  • 3 ek olívaolaj
  • 6 db kisebb csemege uborka,csíkokra vágva
  • 2 db babérlevél
  • 2 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 2 ek liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • 2 dl 12 %-os tejföl
  • 1 kiskanál majoránna
  • fél citrom leve, ízlés szerint bor
Elkészítés

A füstölt sonkát vízben megfőzzük.
Az olajon a répát megfuttatjuk, majd rámerünk 1 dl-t a főzőléből és 5 percig lefedve pároljuk.
Ezután hozzáadjuk az uborkát és felöntjük a maradék füstölt-lével, ha kevés lehet pótolni vízzel.(a folyadék mennyiségének kb 2l-nek kell lennie)
Főzés közben ledaráljuk a sonkát, összedolgozzuk a két beáztatott zsemlével, majd hozzáadjuk a tojásokat, petrezselymet, kiskanál borsot, ha lágy lenne, akkor adhatunk hozzá még zsemlemorzsát.
Amikor felforrt a levesünk, közepes hőfokon és belerakosgatjuk a gombócokat. Ha az összes gombóc feljött a leves tetejére, akkor tejfölös liszt keverékével behabarjuk.
A citromlé hozzáadásával még pikánsabbá tehetjük.

 

Majorannás burgonyaleves

Hozzávalók 4 adag
  • 1 kg burgonya
  • 1,5 l alaplé (húsleves, kockából is jó)
  • 1 ek majoranna
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 150 g tejföl 12%
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kk fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
Elkészítés

Az olajjal és a liszttel világos rántást készítünk.
Hozzáadjuk a majorannát és egy kis fej vöröshagymát reszelve, vagy apróra vágva. Kicsit átforgatjuk, aztán beletesszük a pirospaprikát, és kevergetve, nehogy csomós maradjon, felengedjük a húslevessel.
Beletesszük a kockára vágott burgonyát, sózzuk, ha kell, és puhára főzzük.
Amikor a burgonya már készre főtt, a tejfölt kevés levessel csomómentesre keverjük, s ezt a többi leveshez adjuk, de ezzel már csak épphogy felforraljuk.

 

Joghurtos gyümölcsleves

Hozzávalók 4 adag
  • 350 g meggy
  • 150 g joghurt (meggyes, málnás vagy erdei gyümölcsös)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 l víz
Elkészítés

A meggyet levével és 1 l vízzel együtt feltesszük főni, cukrozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket. Forrás után csak pár percig főzzük.
A joghurtot a liszttel elkeverjük, a forró léből keveset hozzámerünk, elkeverjük, ezt még kétszer egymás után ismételjük, majd a leveshez öntjük.
A citromlevet akkor tegyük hozzá, ha lehűlt a leves, így megmarad a vitamintartalma.

 

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók 6 adag
  • 1 kg sütőtök
  • 2 db sárgarépa
  • 2 dl zsírszegény (10%) főzőtejszín
  • 5 dl zöldség alaplé (vagy 1 db zöldségleveskocka vízzel)
  • 1 db póréhagyma
  • 2 ek méz
  • 2 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 1 csipet fehérbors
  • gyömbér ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió
Elkészítés

A zsiradékon megdinszteljük a karikára vágott póréhagyma alsó, fehér részét. Erre rádobjuk a felkockázott és meghámozott répát és sütőtököt, megforgatjuk. Rácsurgatjuk a mézet, megszórjuk az őrölt gyömbérrel, majd kevergetve pirítjuk még így egy-két percig.
Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. 10 perc főzés után beleöntjük a tejszínt, reszelünk bele szerecsendiót. Az ideális sűrűség elérése érdekében a legjobb, ha ebben a fázisban pont ellepi a lé a zöldséget.
Még egyszer felforraljuk a levest, és ha minden teljesen puhává főtt, levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint utólag még sózhatjuk, borsozhatjuk.
Tálalhatunk mellé sajtos pirítóst, reszelt sajtot, oregánós olívaolajas kenyér kockát de önmagában is finom és laktató.

 

Borleves habgombóccal

Hozzávalók 4 adag

    Leves:

  • 4 db tojássárgája
  • 2 dl zsírszegény tejszín
  • 4 dl félédes fehérbor
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 0.5 citromból nyert reszelt citromhéj
  • 5 csepp citromlé
  • Habgombóc:

  • 4 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 dl fehérbor
  • 2 ek cukor (főzővízhez)
  • 9 dl víz
Elkészítés


A tojásfehérjét verjük kemény habbá 1 csipet sóval és a cukorral, majd fűszerezzük a fahéjjal.
Forraljunk fel vizet, adjuk hozzá a bort és a cukrot. Amint elolvadt a cukor, adagoljunk a cukros-boros vízbe habgombócokat, és főzzük 2 percig. A megfőtt galuskákat szedjük ki egy edénybe.
Keverjük habosra a tojások sárgáját a tejszínnel, majd tegyük félre. Forraljunk fel 2 dl vizet a borral, a cukrokkal és a csipet sóval. Töltsük át egy habüstbe (vagy egy kerek aljú fém salátás tálba), majd állítsuk forró vízgőz fölé. Keverjük hozzá a tojássárgájával elkevert tejszínt. Reszeljük bele a citrom héját, majd habverővel kevergetve sűrítsük be.
Végül ízlés szerint ízesíthetjük még pár csepp citromlével. Kis lángon tálalásig tartsuk melegen.

 

MAT-HU-2000208 (2020.07.29.)

Utolsó módosítás: 2020.08.04.