Saláták
Almás céklasaláta
Hozzávalók 4 adag
- 2 db cékla
- 3 db alma
- 0.5 citromból nyert citromlé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 kávéskanál mustár
- 160 g majonéz
- 175 g tejföl 12%
- 0.5 teáskanál porcukor
Elkészítés
Az almát és a
céklát meghámozzuk,
lereszeljük.
A citrom levét hozzáfacsarjuk.
Hozzáadjuk a mustárt, a
majonézt, a tejfölt, sót,
borsot, porcukrot.
Alaposan összekeverjük. Fél
napot állni hagyjuk a hűtőben.
Kuszkuszos friss saláta
Hozzávalók 4 adag
- 2 dl zöldségleves
- 10dkg instant-kuszkusz
- 1/2 kígyóuborka
- 2 közepes paradicsom
- 1 csomag (125 g) light Mozzarella
- friss petrezselyem
- 2 ek. olívaolaj
- ciromhéj-reszelék és -lé
- só, bors
Elkészítés
A zöldséglevest felfőzzük, belekeverjük a kuszkuszt, és kikapcsolt tűzhelyen lefedve kb. 8 percig dagadni hagyjuk.
A kígyóuborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, a magokat kiszedjük, és az uborkát kis kockákra vágjuk. A paradicsomokat megmossuk, a csumákat eltávolítjuk, és ezt is kockákra vágjuk. A mozzarella-golyót lecsepegtetjük és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet és a leveleket aprítjuk.
A saláta valamennyi előkészített összetevőjét összekeverjük. Az olívaolajat, a citromhéjat és -levet, a sót, a borsot összekeverjük. A salátára öntjük, és kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt még egyszer ízesítjük.
Póréhagymás-tojásos krumplisaláta
Hozzávalók 4 adag
- 1 kg burgonya /megfőzve és lehűtve/
- 8 db tojás keményre főzve
- 1 db póréhagyma
- só
- bors
- cukor
- fehérborecet
Elkészítés
A héjában főtt burgonyát leöblítjük hideg vízzel, majd leszedjük a héját. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és megtisztítjuk. A póréhagymát vékony karikára vágjuk (szűrőn át le is forrázhatjuk)
Vízből és ecetből sóval, cukorral és borssal ízlésünk szerinti salátalevet keverünk, a felkarikázott burgonyát, tojást és póréhagymát beletesszük, és legalább 1-2 órát állni hagyjuk, közben 2-3 alkalommal átforgatjuk, hogy az ízek jól átjárják.
Díszíthetjük vágott petrezselyemzölddel vagy metélőhagymával.
Almás sonkasaláta
Hozzávalók 6 adag
- 40dkg (3db) piros alma
- 1db fejessaláta
- 15dkg gépsonka
- 10dkg sajt
- 3dl joghurt
- citromlé, fahéj
Elkészítés
Egy tálat szépen kirakunk a megmosott, lecsepegtetett salátalevelekkel. A maradék megmosott salátát apróra összetépjük.
A megmosott almát héjastól kis darabokra vágjuk, lecsepegtetjük egy kis citromlével, hogy ne barnuljon be.
A gépsonkát és a sajtot felkockázzuk, és összekeverjük az almával. Kevés citromlével meglocsolhatjuk.
A joghurtot összekeverjük egy csipet fahéjjal és a salátára öntjük.
Tálaljuk pirított barna kenyérrel, de akár magában is fogyasztható.
MAT-HU-2000208 (2020.07.29.)
Utolsó módosítás: 2020.08.04.
Receptek