Printed From:

Saláták

Almás céklasaláta

Hozzávalók 4 adag
  • 2 db cékla
  • 3 db alma
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 kávéskanál mustár
  • 160 g majonéz
  • 175 g tejföl 12%
  • 0.5 teáskanál porcukor
Elkészítés

Az almát és a céklát meghámozzuk, lereszeljük.
A citrom levét hozzáfacsarjuk.
Hozzáadjuk a mustárt, a majonézt, a tejfölt, sót, borsot, porcukrot.
Alaposan összekeverjük. Fél napot állni hagyjuk a hűtőben.

 

Kuszkuszos friss saláta

Hozzávalók 4 adag
  • 2 dl zöldségleves
  • 10dkg instant-kuszkusz
  • 1/2 kígyóuborka
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 csomag (125 g) light Mozzarella
  • friss petrezselyem
  • 2 ek. olívaolaj
  • ciromhéj-reszelék és -lé
  • só, bors
Elkészítés

A zöldséglevest felfőzzük, belekeverjük a kuszkuszt, és kikapcsolt tűzhelyen lefedve kb. 8 percig dagadni hagyjuk.

A kígyóuborkát meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, a magokat kiszedjük, és az uborkát kis kockákra vágjuk. A paradicsomokat megmossuk, a csumákat eltávolítjuk, és ezt is kockákra vágjuk. A mozzarella-golyót lecsepegtetjük és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet és a leveleket aprítjuk.

A saláta valamennyi előkészített összetevőjét összekeverjük. Az olívaolajat, a citromhéjat és -levet, a sót, a borsot összekeverjük. A salátára öntjük, és kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt még egyszer ízesítjük.

 

Póréhagymás-tojásos krumplisaláta

Hozzávalók 4 adag
  • 1 kg burgonya /megfőzve és lehűtve/
  • 8 db tojás keményre főzve
  • 1 db póréhagyma
  • bors
  • cukor
  • fehérborecet
Elkészítés

A héjában főtt burgonyát leöblítjük hideg vízzel, majd leszedjük a héját. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és megtisztítjuk. A póréhagymát vékony karikára vágjuk (szűrőn át le is forrázhatjuk)

Vízből és ecetből sóval, cukorral és borssal ízlésünk szerinti salátalevet keverünk, a felkarikázott burgonyát, tojást és póréhagymát beletesszük, és legalább 1-2 órát állni hagyjuk, közben 2-3 alkalommal átforgatjuk, hogy az ízek jól átjárják.

Díszíthetjük vágott petrezselyemzölddel vagy metélőhagymával.

 

Almás sonkasaláta

Hozzávalók 6 adag
  • 40dkg (3db) piros alma
  • 1db fejessaláta
  • 15dkg gépsonka
  • 10dkg sajt
  • 3dl joghurt
  • citromlé, fahéj
Elkészítés

Egy tálat szépen kirakunk a megmosott, lecsepegtetett salátalevelekkel. A maradék megmosott salátát apróra összetépjük.

A megmosott almát héjastól kis darabokra vágjuk, lecsepegtetjük egy kis citromlével, hogy ne barnuljon be.

A gépsonkát és a sajtot felkockázzuk, és összekeverjük az almával. Kevés citromlével meglocsolhatjuk.

A joghurtot összekeverjük egy csipet fahéjjal és a salátára öntjük.

Tálaljuk pirított barna kenyérrel, de akár magában is fogyasztható.

 

MAT-HU-2000208 (2020.07.29.)

Utolsó módosítás: 2020.08.04.